Diabetische voet
Diabetes Mellitus is een stoornis in de stofwisseling. Dit houdt in dat er iets niet in orde is met de afgifte van insuline, de insulineopname of de insuline werking.
Het kan dus zijn dat:
1. in het lichaam te weinig insuline wordt gemaakt;
2. er genoeg insuline wordt aangemaakt maar de werking van de Insuline wordt geblokkeerd.
Wat doet de stofwisseling?
Door de stofwisseling
1. worden voedingsstoffen opgenomen en verwerkt in ons lichaam;
2. weefsels van ons lichaam opgebouwd, in stand gehouden en afgebroken;
3. is er productie van energie in ons lichaam
Wat doet insuline in ons lichaam?
Insuline werkt als geleide, waardoor glucose (bloedsuiker) wordt opgenomen in onze cellen waar het als brandstof dient voor het aanmaken van energie. Een teveel aan glucose wat niet direct nodig is in de cellen wordt omgezet door insuline en als reserve opgeslagen in de lever.
Wanneer het lichaam zelf te weinig of geen insuline aanmaakt kan glucose uit het bloed niet worden omgezet en opgeslagen of als de insuline niet voor geleiding zorgt kan de glucose niet worden opgenomen in de cellen. Hierdoor blijft er dus een teveel aan glucose (suiker) in het bloed.
Gevolgen bij hoge bloedsuiker:
Indien we gedurende langere tijd een te hoge bloedsuikerspiegel hebben kan dat diverse gevolgen hebben voor ons lichaam (complicaties). Glucose hecht zich in het bloed aan diverse eiwitten en werkt daardoor mee aan de stofwisseling. Wanneer bij een te hoge bloedsuikerspiegel zich te veel glucose aan de eiwitten hecht werken de eiwitten niet goed meer, dan worden onze cellen niet voldoende voorzien van voedingsstoffen en zuurstof.
Diabetes Mellitus en de voeten:
Wanneer onze stofwisseling niet goed kan werken door een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen er veel complicaties optreden. Omdat de voedingsstoffen en zuurstof een lange weg moeten afleggen naar onze voeten, zijn de voeten extra gevoelig voor complicaties.
het gevoel in de voeten kan minder worden;
wondjes aan de voet kunnen slechter of niet genezen;
er kunnen eerder infecties ontstaan bij wondjes;
zenuwen en spieren kunnen minder gaan werken waardoor de voet van vorm kan veranderen;
bij vormverandering van de voet kan er eerder eelt ontstaan (door het niet tijdig behandelen van dit eelt kunnen wonden ontstaan).
Het is aan te bevelen om de voeten regelmatig te laten verzorgen en controleren door een pedicure in het bezit van een certificaat voor verzorging van de diabetische voet. Indien u over een verwijzing van de huisarts beschikt kunt u in veel gevallen de nota bij de verzekeringsmaatschappij declareren.
Pedicure behandeling bij Diabetische voet:
Bij vervolgbehandelingen wordt naast de basisbehandeling, aan de hand van de screeninglijst gecontroleerd of er veranderingen zijn aan de stand van de voet, de temperatuur en de beweeglijkheid van de voet en wordt gelet op wondjes en verkleuringen die extra aandacht nodig hebben.